Reserved zadebiutuje na Białorusi

LPP, właściciel sześciu marek odzieżowych – Reserved, Tallinder, House, Cropp, Mohito i Sinsay, w pierwszej połowie 2017 roku zadebiutuje na Białorusi. Salon marki Reserved powstanie w stolicy, w nowoczesnym centrum handlowym Galleria Minsk Mall. LPP wybrała lokalnego partnera, z którym prowadzić będzie działalność na Białorusi w modelu franczyzowym. Zwieńczeniem jest zawarta umowa najmu na pierwszy salon Reserved w tym kraju.

Od kilku lat analizowaliśmy możliwość wejścia na rynek białoruski, na którym nie ma jeszcze naszych globalnych konkurentów. Naszym jest zdaniem to bardzo perspektywiczny rynek, rośnie koniunktura gospodarcza, w Mińsku powstaje pierwsze nowoczesne centrum handlowe. W naszej ocenie to dobry czas na debiut – chcemy być tam pierwsi – mówi Sławomir Łoboda, wiceprezes LPP odpowiedzialny za inwestycje i rozwój sieci.

Dla LPP obecność na Białorusi to naturalna decyzja – firma od lat jest liderem sprzedaży odzieży w Polsce i liczącym się graczem w naszej części Europy. Marki odzieżowe LPP są popularne w Rosji, na Ukrainie i w krajach bałtyckich, teraz przyszedł czas na kolejnego wschodniego sąsiada. Białoruś to przykład kraju, w którym nasze marki cieszą się dużą rozpoznawalnością i sympatią pomimo, że dotychczas nie mieliśmy tam sklepów. Od lat obserwujemy Białorusinów robiących zakupy w naszych sklepach w północnowschodniej Polsce, teraz nadszedł czas, aby wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom – dodaje Sławomir Łoboda. Równocześnie ze względu na specyficzne uwarunkowania polityczno-gospodarcze, podobnie jak w przypadku Bliskiego Wschodu, LPP zdecydowało się na współpracę z lokalnym partnerem – firmą Rapa, reprezentującą w tym kraju m.in. sOliver (Germany), Carpisa (Italy), Yamamay (Italy). Firmą zarządzająca Gallerią Minsk Mall jest Colliers International.

Galeria Minsk

Salon flagowy Reserved zostanie otwarty w pierwszej połowie 2017 roku – dokładna data uzależniona jest od postępów prac budowlanych i wykończeniowych. Powierzchnia sklepu wynosić będzie około 2 tys. mkw. i dostępna w nim będzie pełna oferta marki, czyli kolekcje adresowane do kobiet,  mężczyzn  i do dzieci. Firma planuje otwarcie do trzech sklepów Reserved w ciągu 2 lat w stolicy Białorusi.
LPP od 15 lat odnosi sukcesy za naszą wschodnią granicą. Obecnie 418 z ponad 1 640 salonów marek LPP zlokalizowanych jest w Rosji, na Ukrainie i w krajach bałtyckich.

LPP SA, spółka notowana na GPW od 2001 roku, jest jedną z najszybciej rozwijających się firm odzieżowych w Europie Środkowej i Wschodniej, a jej przychody w 2015 roku przekroczyły 5 mld zł. Firma od ponad 20 lat działa w Polsce i za granicą, osiągając sukces na wymagającym rynku fashion. LPP SA zarządza 5 znanymi markami: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay, a w 2016 roku zaprezentowała pierwszą markę premium – Tallinder. Firma posiada sieć liczącą ponad 1 640 sklepów i tworzy miejsca pracy dla ponad 23 tys. osób w biurach i strukturach organizacji sprzedaży w Polsce, Europie, Azji i Afryce. LPP należy do giełdowego indeksu WIG20, który generuje istotną część obrotów na GPW w Warszawie oraz do prestiżowego indeksu MSCI Poland.

Kontakt dla mediów:
Marta Chlewicka