Kampania społeczna #ratujmypolskiemiejscapracy

Startuje zainicjowana przez Związek Polskich Pracodawców Handlu i Usług (ZPPHiU), którego LPP jest współzałożycielem i członkiem, kampania społeczna #ratujmypolskiemiejscapracy. Jej misją jest zwrócenie uwagi na palący problem dotyczący setek tysięcy osób, którym w obliczu pandemii grozi utrata miejsc pracy, a tym samym środków do życia i możliwości podstawowego funkcjonowania.

Dostrzegając tę dramatyczną perspektywę, jako polscy pracodawcy, zwarliśmy szyki w ramach ZPPHiU i od kilku tygodni apelujemy o natychmiastowe wsparcie ze strony Państwa. Związek konsoliduje wysiłki właścicieli polskich firm stawiając za najważniejszy cel wypracowanie rozwiązań legislacyjnych. Wszystko po to, by ratować polskie firmy, a tym samym zapewnić bezpieczną przyszłość setek tysięcy rodzin w całym kraju.

Po zamknięciu swoich sklepów, w związku z wprowadzeniem zagrożenia epidemicznego, polskie firmy, z długoletnią tradycją, stanęły w obliczu katastrofy. Praktycznie z dnia na dzień utraciły one zdolność dalszego funkcjonowania. Taka sytuacja w krótkiej perspektywie wiąże się z drastycznym spadkiem przychodów oraz trudnościami w pokrywaniu wszystkich zobowiązań. Niesie również za sobą ryzyko upadłości, a tym samym utraty zatrudnienia przez setki tysięcy pracowników, a także braku zamówień dla tysięcy podwykonawców i innych firm współpracujących. ZPPHiU wypracował wspólnie postulaty, z którymi zwróciliśmy się do przedstawicieli najwyższych władz, polskiego rządu i parlamentarzystów. W obecnej sytuacji konieczne jest bowiem natychmiastowe wsparcie ze strony państwa polskiego.

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 30 rynkach. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 25 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.