Letnia Akademia Fashion Starter. Za nami druga edycja

LPP wspólnie z Akademią Sztuk Pięknych w Gdańsku zrealizowało drugą edycję Letniej Akademii Projektowania Ubioru Fashion Starter. Projekt ma na celu kształcenie kreatywnych osób oraz zachęcenie do aplikowania do pracy w LPP i na studia w ASP.

Projekt realizowany przez gdańską firmę i uczelnię ma na celu przybliżenie pasjonatom mody procesu projektowania kolekcji, pokazanie pracy designera w praktyce oraz wyłonienie największych talentów, które chcą dalej rozwijać się w branży fashion.

– Systematycznie zwiększa się zapotrzebowanie na nowych pracowników w działach projektowych poszczególnych brandów LPP. Dopiero co, bo wiosną bieżącego roku, zapowiedzieliśmy wejście na nowe rynki – do Grecji i Włoch, a także dalszy rozwój w Europie Zachodniej. Tak wzmożone potrzeby rekrutacyjne idą w parze z intensyfikacją kolejnych projektów partnerskich ze szkołami artystycznymi. A jako, że nasze korzenie są ściśle związane z Gdańskiem i Dolnym Miastem – miejscem działania naszej centrali, naturalnie najbliżej nam do Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Nasza współpraca rozwija się od kilku dobrych lat, a jej zakres nieustannie ewoluuje. Najlepszym dowodem na wspólny sukces jest tegoroczna, już druga edycja Letniej Akademii Fashion Starter kierowanej do najbardziej utalentowanych pasjonatów mody – podkreśla Sławomir Ronkowski, dyrektor ds. komunikacji wewnętrznej i CSR w LPP.

Program Akademii uwzględniał wiele etapów projektowania, w tym analizę trendów, budowanie moodboardów (plansz inspiracyjnych), rysunek żurnalowy i techniczny, uczestnictwo w odszyciach oraz tworzenie stylizacji i realizację sesji zdjęciowej. Podczas warsztatów uwzględnione zostały dwa podejścia: komercyjne, nakierowane na spełnianie oczekiwań klienta, oraz artystyczne, pozwalające na nieograniczoną kreatywność. Całość została wzbogacona o warsztaty personalizacji toreb oraz warsztaty arteterapii.

Do projektu wybrano 18 osób, które wzięły udział w zajęciach w centrali LPP, w studiu fotograficznym Reserved w Pruszczu Gdańskim oraz w Patio ASP w Gdańsku. Uczestnicy pracowali w pięciu grupach, a każda z nich była odpowiedzialna za zaprojektowanie jednego modelu na bazie tych, które znajdują się już w ofercie marki Reserved – sukienki bądź kombinezonu.

– II edycja Letniej Akademii Fashion Starter jest przykładem wartościowej, dającej wielki potencjał rozwojowy współpracy LPP i Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Entuzjazm, energia ponad dwóch tygodni wspólnej pracy wyselekcjonowanej grupy młodych projektantek i projektantów to bodziec, dzięki któremu możemy planować kolejne aktywności z zakresu projektowania mody. Tam, gdzie spotyka się sztuka projektowania z realnymi potrzebami współczesnej kultury oraz biznesu jest miejsce dla ambitnych i kreatywnych – podkreśla dr Adam Świerżewski, prorektor ds. współpracy i promocji ASP.

Po zeszłorocznej, pierwszej edycji cztery osoby zdecydowały się związać zawodowo z LPP. Tym razem uczestnicy również zostali zaproszeni do udziału w procesach rekrutacyjnych gdańskiej spółki.

– Fashion Starter został stworzony z myślą o początkujących projektantach i miłośnikach mody, ale równie wiele oferuje tym, którzy prowadzą prezentacje, konsultacje i warsztaty. Specjaliści z działów przygotowania produktu naszych marek z entuzjazmem angażują się w cały proces i chętnie dzielą się swoją wiedzą dotyczącą branży. Traktują udział w projekcie jako wyzwanie i czerpią wiele radości z obserwowania tego, jak pod ich okiem rozwijają się początkujące talenty – dodaje Karolina Czajewska, koordynatorka i współorganizatorka Akademii, starsza specjalistka ds. employer brandingu LPP.

Za część projektową Akademii odpowiadało niemal 30 osób: projektantów, technologów odzieży, krawcowych i stylistek. Pracownicy LPP dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami. Opiekę nad finałową odsłoną Akademii, czyli warsztatami fotograficznymi i sesją zdjęciową, sprawowała Magdalena Czajka-Cardoso z Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Ostatnim etapem projektu będzie wystawa zdjęć i projektów przygotowanych przez uczestników Letniej Akademii Fashion Starter, która zostanie zaprezentowana jesienią.

___________________________________________________________________________

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Od 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając kolekcje w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Helsinki czy Tel Awiw. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay, których oferta dostępna jest dziś w sprzedaży stacjonarnej i online na blisko 40 rynkach na świecie. Spółka posiada sieć ponad 1700 salonów o łącznej powierzchni 1,4 mln m2 i każdego roku dystrybuuje odzież oraz akcesoria na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę, tworząc miejsca pracy dla ponad 24 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.