LPP S.A. Informacje prasowe LPP nagrodzony laurem Digital Excellence Awards

LPP nagrodzony laurem Digital Excellence Awards

25.11.2020

Kapituła konkursu Digital Excellence Awards już po raz drugi wyróżniła dokonania digitalowe polskiego producenta odzieży. W tegorocznej edycji LPP zostało uhonorowane nagrodą w kategorii Digital Capabilities za wdrożenie technologii RFID we flagowej marce Reserved.

Digital Excellence Awards to konkurs, którego celem jest wyróżnienie liderów przemian cyfrowych i uhonorowanie tych przedsiębiorstw, które na drodze transformacji cyfrowej wdrożyły nowy model biznesowy czyniąc swoje organizacje bardziej skutecznymi i innowacyjnymi.

Po raz pierwszy jury konkursu Digital Excellence Awards uhonorowało nas nagrodą w 2018 roku za innowacyjną autorską aplikację Store Vision, która doceniona została za wysoką efektywność operacyjną. Zobowiązaliśmy się wówczas, że nie poprzestaniemy w naszych działaniach z zakresu transformacji cyfrowej i słowa dotrzymaliśmy. Jest nam niezmiernie miło, że w tegorocznej edycji jury konkursu uhonorowało nasz największy jak dotąd projekt digitalowy, czyli wdrożenie RFID – wyjaśnia Jacek Kujawa, wiceprezes zarządu LPP.

Kapituła doceniła przede wszystkim wysokie kompetencje cyfrowe polskiego producenta odzieży, dużą podatność organizacji na nowe technologie oraz bardzo dobrze zdefiniowane cele projektu RFID, a przy tym doskonałe wdrożenie technologii, która przyniosła konkretną wartość organizacji.

Projekt RFID, czyli elektronicznej metki działającej w oparciu o system identyfikacji radiowej, to rozwiązanie wdrożone w salonach flagowej marki Reserved polskiego producenta odzieży. Opiera się na autorskim oprogramowaniu w pełni stworzonym przez zespół IT pomorskiej firmy. Metka służy do zdalnego rozpoznawania produktu, co umożliwia pełną i precyzyjną kontrolę nad pojedynczą sztuką odzieży na każdym etapie życia produktu począwszy od wysyłki z fabryki, przez centrum dystrybucyjne, skończywszy na dostawie do sklepów i dostępności produktów na sali sprzedażowej. Głównym celem projektu był wzrost wydajności operacyjnej salonów, a tym samym zwiększenie sprzedaży.

To wyjątkowy projekt, w który w kluczowym momencie zaangażowanych było 140 osób z różnych obszarów działalności LPP, w tym 40 specjalistów IT. Jesteśmy pierwszą firmą odzieżową w Polsce i jedną z niewielu na świecie, które wykorzystują technologię RFID na tak szeroką skalę. A co najważniejsze, implementacja tego rozwiązania była najszybszym dotychczasowym wdrożeniem na świecie uwzględniającym budowę systemu IT od podstaw, wyjaśnia Jacek Kujawa.

W trakcie trwania projektu RFID, LPP zmieniło między innymi aż 90% procesów salonowych, które ostatecznie przekuły się na konkretne i mierzalne efekty. Doprowadziło to do uszczelnienia łańcucha dostaw, umożliwiło szybszą i częstszą inwentaryzację towaru w sklepach, dzięki której spółka uzyskuje na bieżąco dokładne informacje o stanach magazynowych. Projekt przyczynił się także do zwiększenia jakości zatowarowania sali sprzedaży, skrócenia czasu obsługi klienta przy kasie czy optymalizacji przyjęcia dostaw w salonach. Uzyskana w ten sposób dokładna wiedza na temat stanów zatowarowania sklepów umożliwiła zarazem uruchomienie nowej funkcjonalności, jaką jest dostawa zamówień e-commerce bezpośrednio ze sklepów zlokalizowanych najbliżej miejsca zamieszkania klienta, a nie jak dotychczas z magazynów centralnych. Dzięki wdrożeniu systemu RFID klienci marek należących do LPP zyskują więc szereg namacalnych udogodnień związanych z doświadczeniami zakupowymi.

Projekt RFID był jak dotąd najbardziej rozbudowanym i najtrudniejszym projektem technologicznym, który wdrażaliśmy w LPP. Tym bardziej cieszy nas, że jury konkursu Digital Excellence dostrzegło potencjał tego przedsięwzięcia i doceniło nasze kompetencje cyfrowe uznając nas za innowatorów digitalowych. Wierzę, że kolejne lata przyniosą nam jeszcze wiele okazji by dowieść, że zasługujemy na tak wysoką ocenę, komentuje Jacek Kujawa.

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 29 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 265 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 24 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.