LPP najlepszą spółką giełdową 2021 roku w rankingu Pulsu Biznesu

LPP po raz trzeci w ponad 20-letniej historii rankingu Pulsu Biznesu oceniającego najlepsze spółki warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych, stanęło na najwyższym stopniu podium, uzyskując zaszczytny tytuł Giełdowej Spółki Roku.

Po niemal dekadzie, LPP powraca na szczyt rankingu organizowanego przez redakcję Pulsu Biznesu w zakresie najlepszych spółek notowanych na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Co ważne – przez cały ten okres nigdy, za wyjątkiem trudnego 2020 roku, nie opuściło pierwszej dziesiątki.

Silny wzrost kursu akcji, rozważne zarządzenie, w tym stabilna marża brutto na sprzedaży i solidny cash flow operacyjny to najważniejsze elementy, które zyskały uznanie w rankingu Pulsu Biznesu. Oceniający wskazali również na duże znaczenie odbudowy sprzedaży w przeliczeniu na metr kwadratowy sklepów, istotny udział przychodów w kanale e-commerce, wzrost powierzchni handlowej i poprawę rentowności.

W rezultacie, osiągnięcia LPP w tym zakresie oceniono bardzo wysoko, przyznając niemal 90 na 100 możliwych punktów.

W sumie eksperci brali pod uwagę kompetencje zarządu, perspektywę rozwoju, innowacyjność produktów i usług, relacje inwestorskie oraz sukcesy 2021 roku. W dwóch ostatnich kategoriach LPP zajęło 4. miejsce.

Giełdowa Spółka Roku to jeden z najstarszych tego typu rankingów, organizowany już od 23 lat przez redakcję Pulsu Biznesu. Wcześniej LPP zdobywało najwyższy laur w 2011 i 2012 roku. Wyniki plebiscytu są efektem głosowania przeprowadzonego wśród specjalistów rynku kapitałowego – analityków, maklerów i doradców inwestycyjnych reprezentujących domy i biura maklerskie, towarzystwa ubezpieczeniowe, fundusze emerytalne, inwestycyjne i powiernicze, departamenty kapitałowe banków oraz firmy konsultingowe. Ocenie poddawane są spółki wchodzące w skład indeksów WIG20, mWIG40 i sWIG80.

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając kolekcje na 26 rynkach stacjonarnych, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Helsinki czy Tel Awiw. Oferta online dostępna jest na 31 rynkach. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Spółka posiada sieć ponad 2000 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni przekraczającej 1,7 mln m2. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 259 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę, tworząc miejsca pracy dla 27 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.