Informacje prasowe

LPP S.A. Informacje prasowe LPP partnerem 7. edycji Funduszu Inicjowania Rozwoju

LPP partnerem 7. edycji Funduszu Inicjowania Rozwoju

20.07.2021

Już po raz piąty polska firma odzieżowa LPP wspiera inicjatywy społeczno-ekologiczne w ramach Funduszu Inicjowania Rozwoju. To jedyny tak kompleksowy program wsparcia w woj. pomorskim, ukierunkowany na współprace międzysektorowe. Tegoroczny konkurs grantowy jest odpowiedzią na wyzwania określone w Agendzie ONZ na rok 2030. Projekty można zgłaszać do 30 lipca br.

Fundusz Inicjowania Rozwoju jest dedykowany inicjatywom międzysektorowym, czyli projektom realizowanym przez organizacje pozarządowe we współpracy z biznesem i samorządem lokalnym, które odpowiadają na współczesne wyzwania społeczno-ekologiczne. Na laureatów czeka Akcelerator Innowacji Międzysektorowych, który łączy w sobie wsparcie finansowe w wysokości do 25 tysięcy złotych oraz opiekę merytoryczną, organizacyjną, pomoc mentorów i wsparcie ekspertów w realizacji kampanii crowdfundingowej.

– Jako firma działamy na wielu rynkach zagranicznych, ale nasze serce od zawsze związane jest z Pomorzem. Tym bardziej bliskie są nam projekty, które angażują społeczność lokalną. Obserwujemy i aktywnie wspieramy ten konkurs niemal od samego początku ze względu na jego realizację w formule międzysektorowej. Efektem takiego partnerstwa są niekiedy przełomowe pomysły, a często po prostu świeże spojrzenie na wyzwania społeczne, z którymi mierzymy się na co dzień. Tam, gdzie idea spotyka się z biznesem, pomysł nabiera praktycznego podejścia, niezbędnego do tego, by wszedł w życie – komentuje Patrycja Zbytniewska koordynatorka ds. projektów społecznych LPP – Głównego Partnera Fundacji i Funduszu Inicjowania Rozwoju.

Celem konkursu grantowego jest wyłonienie projektów, które będą realizowały przynajmniej jeden z 17 celów zrównoważonego rozwoju, określonych w Agendzie ONZ 2030. Są one próbą odpowiedzi na globalne wyzwania, takie jak zmiany klimatyczne, nadmierne zużycie energii, czy wykluczenie społeczne. Do ich realizacji zobowiązały się 193 kraje, w tym Polska. Choć mają one wymiar globalny, to żeby im sprostać, konieczne są inicjatywy na wielu płaszczyznach – również w wymiarze lokalnym czy biznesowym.

– Z perspektywy firmy zajmującej się produkcją odzieży wiele z problemów określonych w Agendzie ONZ 2030 jest nam szczególnie bliskich. Stanowiła ona bowiem punkt wyjścia do opracowania naszej strategii zrównoważonego rozwoju na lata 2020-2025. Cele jakie w niej przyjęliśmy odpowiadają wprost wyzwaniom określonym przez ONZ. Bardzo liczymy na to, że wśród zgłoszeń znajdzie się również propozycja inicjatywy ukierunkowanej na naszą branżę i jeden z ważniejszych aspektów, jakim jest recykling materiałów. Dla takiego projektu przewidujemy nagrodę specjalną – zapowiada Patrycja Zbytniewska.

LPP jest partnerem konkursu grantowego już po raz piąty. W tym roku firma zdecydowała się rozszerzyć wsparcie i objąć patronatem nie tylko sam konkurs, ale również całość inicjatyw realizowanych w ramach Forum Inicjowania Rozwoju.

Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie www.forumrozwoju.org.pl.

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś stacjonarnie kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Na koniec 2020 roku spółka posiadała sieć ponad 1800 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni 1,4 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 30 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 259 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla blisko 22 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.