LPP ponownym liderem komunikacji spółek WIG30 z rynkiem

LPP po raz drugi z rzędu zdobyło pierwsze miejsce w badaniu relacji inwestorskich w spółkach WIG30. Na zwycięski wynik złożyła się najwyższa ocena przyznana przez podmioty finansowe oraz trzecia lokata w głosowaniu inwestorów indywidualnych. Tym samym spółka potwierdziła swoją pozycję lidera w komunikacji z rynkiem. Badanie relacji inwestorskich przeprowadzone już po raz siódmy przez Parkiet oraz Izbę Domów Maklerskich jest największą taką inicjatywą w Polsce.

Badanie komunikacji spółek z rynkiem ma na celu podnoszenie standardów relacji inwestorskich firm notowanych na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych i wsparcie rozwoju krajowego rynku kapitałowego. Coroczna analiza 30 największych i najbardziej płynnych spółek akcyjnych notowanych w Polsce składa się z dwóch części – ankiety przeprowadzanej wśród inwestorów instytucjonalnych i analityków oraz internetowego głosowania dla inwestorów indywidualnych. W obecnej, siódmej edycji pozycję lidera w ogólnym rankingu po raz drugi z rzędu zdobyła gdańska firma odzieżowa LPP. Spółka od lat zajmuje wysokie miejsca w zestawieniu trzymając się pierwszej trójki.

– Nasza recepta na budowanie dobrych relacji inwestorskich bazuje od lat na podstawowych zasadach rynku kapitałowego: transparentności i równości dostępu do informacji dla wszystkich akcjonariuszy, a także sprawności i jakości przekazywanych informacji. Miniony rok obfitował w wyzwania i stawiał zarząd przed koniecznością podejmowania wielu strategicznych decyzji – jako spółka giełdowa czuliśmy się zobowiązani informować o nich rynek na bieżąco. Według nas właśnie to jest fundamentem tworzenia relacji inwestorskich opartych na zaufaniu i wzajemności – mówi Magdalena Kopaczewska, kierownik ds. relacji inwestorskich LPP.

LPP uznane przez przedstawicieli instytucji finansowych za spółkę najlepiej komunikującą się z rynkiem osiągnęło 4,92 pkt. na 6 możliwych, przy średniej 4,1 pkt, i zajęło pierwsze miejsce w tej części badania. W ocenie drobnych inwestorów firmie przyznano trzecią lokatę – z wynikiem 3,7 pkt., przy średniej 3 pkt.

W tegorocznym badaniu wzięło udział ponad tysiąc osób, a liczba wystawionych ocen przekroczyła 17 tys. W ankietowej części badania udział wzięli reprezentanci 19 różnych instytucji finansowych, m.in. funduszy i domów maklerskich (działów analiz), których głosy zaważyły na zwycięstwie LPP w ogólnym zestawieniu.

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś stacjonarnie kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1800 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1,3 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 29 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 265 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 24 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.