LPP S.A. Informacje prasowe MIŃSK WITA LPP NA BIAŁORUSI

MIŃSK WITA LPP NA BIAŁORUSI

19.04.2017

LPP SA inauguruje obecność na Białorusi otwierając swoje pierwsze sklepy marki Reserved oraz Cropp i House. Firma zdecydowała się na realizację projektu w oparciu o model franczyzowy przy współpracy z dwoma lokalnymi partnerami – firmą Rapa Group (Reserved) oraz TDM IMPORT (Cropp, House).

To kolejny krok w realizacji naszej strategii rozwoju na rynkach Europy Środkowej i Wschodniej. Nasze marki są znane Białorusinom od wielu lat. Dzięki otwarciu w Mińsku jego mieszkańcy nie będą już musieli podróżować do innych miejscowości na Litwie, czy Polsce w poszukiwaniu produktów tak cenionych przez naszych wschodnich sąsiadów. Jesteśmy dumni z tego, że jako jedni z pierwszych inaugurujemy obecność marek modowych w najnowocześniejszym obiekcie handlowym Białorusi, tym bardziej, że debiut naszej marki spotkał się z ogromnym zainteresowaniem Białorusinów – mówi Grzegorz Jarocki, odpowiedzialny rozwój sieci franczyzowej LPP za granicą.

Nowoczesny dwukondygnacyjny salon flagowego brandu o powierzchni 2000 metrów kwadratowych został otwarty 15 kwietnia w Mińsku w Galerii Mińsk Mall. Firma planuje otwarcie na Białorusi do trzech kolejnych placówek swojej największej marki w ciągu najbliższych dwóch lat. Jest to związane z umacnianiem pozycji lidera branży w Europie Środkowej i Wschodniej. Poza granicami Polski, w całym tym regionie oraz w krajach bałtyckich otwarto już ponad 400 salonów marek z portfolio spółki.

Niemal równocześnie z debiutem Reserved, w tym samym Centrum Handlowym – Gallerii Mińsk rozpoczęły działalność sklepy młodzieżowych brandów LPP: House oraz Cropp. Także w tym przypadku przedsięwzięcie zostało zrealizowane w oparciu o współpracę franczyzową z innym, sprawdzonym, lokalnym partnerem – TDM IMPORT. LPP planuje kolejne otwarcia sklepów tych marek i wykorzystywanie potencjału, jaki stanowić będą atrakcyjne lokalizacje handlowe w tym kraju.

Mając na uwadze znaczenie rynków Europy Wschodniej, w 2017 roku LPP planuje uruchomienie sklepów internetowych dla Rosji i Ukrainy, w których dostępne będą kolekcje wszystkich pięciu brandów, czyli Reserved, Cropp, House, Mohito oraz Sinsay.

1. Reserved Mińsk 4. Reserved Mińsk 2. Reserved Mińsk

LPP SA, jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się firm odzieżowych w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Firma od ponad 20 lat konsekwentnie prowadzi działalność w Polsce i za granicą, odnosząc sukcesy na wymagającym rynku odzieżowym. LPP SA zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Firma posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży oraz sklepy on-line wszystkich swoich marek i tworzy miejsca pracy dla ponad 22 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka LPP SA jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.

Kontakt dla mediów: Marta Chlewicka Rzecznik Prasowy LPP media@lppsa.com