Nowy magazyn e-commerce LPP pod Rzeszowem

Na Podkarpaciu powstanie kolejne Fulfillment Center spółki LPP. W obiekcie o powierzchni 69 000 m2 zostaną zainstalowane nowoczesne systemy informatyczne oraz automatyczna linia przenośników w strefie pakowania usprawniające realizację zamówień internetowych oraz wydajność operacyjną polskiego producenta odzieży. Nowy magazyn pozwoli na zwiększenie dostępności asortymentu i sprawną obsługę klientów, a także zapewni synergię doskonałych warunków magazynowych i nowoczesnych rozwiązań technologicznych, przy jednoczesnym respektowaniu zasad zrównoważonego rozwoju. Budynek zaprojektowany zgodnie z założeniami certyfikacji BREEAM zostanie oddany do użytku w trzecim kwartale 2022 roku.

Na początku listopada 2021 r. LPP podpisało umowę z firmą Panattoni na wynajem powierzchni magazynowej w regionie rzeszowskim. Obiekt, którego budowa ma zostać zakończona we wrześniu 2022 r. obejmować będzie magazyn o powierzchni 67 000 m2 oraz przestrzeń biurową liczącą 2 000 m2. Wybrana lokalizacja wpisuje się w strategię rozwoju sieci logistycznej LPP, która pozwoli na sprawniejszą obsługę rynków ościennych, takich jak Ukraina, Węgry, Czechy, Niemcy, Słowacja, a w momencie dużego zapotrzebowania – częściowo również Polski. O wyborze regionu rzeszowskiego zdecydowało również dogodne położenie przy węźle autostrady A4 Wschód- Zachód, a także bliskość drogi krajowej 19, prowadzącej na Słowację. Polski producent odzieży planuje uruchomienie obiektu w trzecim kwartale 2022 r.

– Podkarpackie to region znany z wysokiego poziomu inżynierii. Wraz z dynamicznie rozwijającymi się potrzebami LPP w zakresie badań i rozwoju w obszarze informatycznym, jak również automatyzacji logistyki i e-commerce, wybór regionu rzeszowskiego wydaje się być zatem doskonałą opcją. Decyzja o uruchomieniu nowego obiektu to także odpowiedź na stale rosnące zapotrzebowanie na produkty naszych marek. Pomimo podjętych w ostatnim czasie działań usprawniających naszą sieć logistyczną, takich jak powiększenie Fulfillment Center w Rumunii czy wydzielenie magazynu zwrotowego i uruchomienie budowy nowego obiektu w Pruszczu Gdańskim, nadal widzimy potencjał do rozwoju w tym obszarze – komentuje Sebastian Sołtys, dyrektor ds. logistyki LPP.

Dodatkowa powierzchnia magazynowa umożliwi LPP realizowanie do 100 tys. zamówień dziennie oraz składowanie ponad 7 mln sztuk asortymentu. W strefie ze specjalnie dostosowanymi systemami informatycznymi zostaną wprowadzone nowatorskie operacje konsolidacji towaru ze sklepów stacjonarnych oraz magazynu. To rozwiązanie pozwoli na priorytetowe łączenie produktów pochodzących z salonów, potrzebnych do zrealizowania zamówienia złożonego przez klienta. W zwiększeniu wydajności pomoże też automatyczna linia przenośników w strefie pakowania na powierzchni blisko 5 tys. m2, połączona z sorterem wysyłkowym, umożliwiającym sortowanie na poszczególne regiony jednocześnie kilku tysięcy paczek na godzinę.

– Decyzja o włączeniu nowego obiektu do naszej globalnej sieci dystrybucji podyktowana jest potrzebą szybszej obsługi naszych klientów i ciągłego doskonalenia tzw. customer experience. Dbałość o ich zadowolenie oznacza dla nas także coraz większe wyzwania z perspektywy logistyki dostaw. Kompletacja zamówień do salonów zasadniczo różni się od tych, realizowanych dla klientów indywidualnych zamawiających przez Internet. Realizując sprzedaż w modelu omnichannelowym priorytetem jest dla nas zatem zapewnienie klientom możliwości swobodnego poruszania się pomiędzy dwoma kanałami sprzedaży i wyboru dowolnej formy dostawy i zwrotu towaru. W tym względzie sprawnie działająca logistyka wydaje się być nie do przecenienia – podkreśla Sebastian Sołtys.

Nowe Fulfillment Center to projekt o wysokim standardzie, realizowany z myślą o komforcie przyszłych użytkowników. – Dzięki sprostaniu wszystkim najważniejszym kryteriom certyfikacji BREEAM na poziomie Excellent, nowy magazyn stanie się przykładem odpowiedzialnego i zrównoważonego podejścia do projektowania – podkreśla Kamil Kawałek, menedżer ds. rozwoju sieci logistycznej LPP. W budynku zostaną zainstalowane czujniki zmierzchu dla oświetlenia zewnętrznego oraz systemy inteligentnego zarządzania energią z możliwością zdalnego odczytu. Rozwiązania takie jak biały montaż i armatura sanitarna wyposażona w tryb zmniejszania zużycia wody pozwolą na oszczędne gospodarowanie zasobami. Nie zapomniano przy tym o przestrzeni zielonej otaczającej inwestycję. Zaprojektowano nasadzenia drzew i krzewów oraz łąk kwietnych niewymagających koszenia, a także domki dla bezkręgowców, owadów i ptaków, które zapewnią różnorodność ekosystemową przestrzeni wokół obiektu. Ponadto, dla użytkowników magazynu dostępna będzie stacja ładowania samochodów elektrycznych oraz wiaty rowerowe wyposażone w gniazda elektryczne i zestawy naprawcze.

LPP od lat rozwija swoją globalną sieć zaopatrzenia i dystrybucji. Fulfillment Center pod Rzeszowem jest kolejnym krokiem w kierunku rozwoju sprzedaży wielokanałowej spółki, której całkowita powierzchnia magazynowa po zakończeniu trwających inwestycji wyniesie już ponad 500 tys. m2.

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając kolekcje na 26 rynkach stacjonarnych, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Helsinki, Tel Awiw czy Moskwa. Oferta online dostępna jest na 31 rynkach. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Spółka posiada sieć ponad 2000 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni przekraczającej 1,7 mln m2. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 259 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę, tworząc miejsca pracy dla 27 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.