LPP S.A. Informacje prasowe Pierwsza Letnia Akademia Fashion Starter LPP

Pierwsza Letnia Akademia Fashion Starter LPP

23.07.2021

LPP zakończyło pierwszą edycję projektu Letniej Akademii Fashion Starter. Przedsięwzięcie to organizowane we współpracy z Akademią Sztuk Pięknych w Gdańsku, miało na celu przybliżenie pasjonatom mody procesu projektowania kolekcji, pokazanie pracy designera w praktyce oraz wyłonienie największych talentów, które dalej zechcą rozwijać się w zawodzie projektanta. W ramach wydarzenia przeprowadzono cykl wykładów i warsztatów z udziałem pracowników LPP oraz kadry akademickiej ASP. Spośród 19 uczestników z całej Polski, aż 6 z nich otrzymało propozycję stażu w firmie.

LPP od lat współpracuje z uczelniami artystycznymi i pokazuje studentom jak od kuchni powstaje współczesna moda. W tym roku polski producent odzieży wraz z ASP w Gdańsku postanowili stworzyć nową formułę współpracy w formie letnich warsztatów Fashion Starter, które odbyły się w dniach 12-23 lipca. W zajęciach prowadzonych przez projektantów, technologów odzieży, kupców mody LPP i wykładowców ASP wzięło udział 19 osób. Spotkania odbywały się w centrali spółki Fashion Lab oraz w Patio gdańskiego ASP, gdzie uczestnicy mogli się przekonać jak w praktyce wygląda projektowanie z perspektywy akademickiej i biznesowej. Finał projektu zakończył się uroczystą galą oraz zwiedzaniem wystawy „Najlepsze Dyplomy Akademii Sztuk Pięknych 2020” w Zbrojowni Sztuki.

– Inicjatywę kierujemy do pasjonatów mody i designu na różnych etapach nauki czy kariery, dlatego w Akademii udział wzięli zarówno licealiści, studenci, jak i osoby po studiach, pracujące już zawodowo. Warunkiem uczestnictwa było przesłanie zgłoszenia zawierającego portfolio, na podstawie którego jury wybrało 19 kandydatów z całej Polski. – wyjaśnia Karolina Czajewska, specjalistka ds. employer brandingu LPP. W tym czasie uczestnicy zapoznali się ze wszystkimi etapami projektowymi, tj. przeszli przez poszukiwanie inspiracji, tworzenie moodboardów, czyli plansz inspiracyjnych, tworzenie palet kolorystycznych, dobór jakości, rysunek żurnalowy, rysunek techniczny i prezentację prac. Młodzi pasjonaci mody zwiedzili także dział przygotowania produktu Reserved oraz odwiedzili tzw. Fabric Showroom, gdzie zgromadzono dostępne obecnie na rynku kolekcje tkanin i dzianin. Ponadto mogli zapoznać się z zasadami upinania tkaniny na manekinach oraz spotkali się z działem HR, by poznać możliwości rozwoju w branży mody.

Połączenie sił cenionych wykładowców ASP z dziedziny projektowania oraz praktyków branży odzieżowej – było dla wielu uczestników pierwszą okazją do porównania ze sobą wizji artystycznych prezentowanych na uczelniach z podejściem praktycznym. Fashion Starter to także okazja do promowania Gdańska jako polskiego zagłębia modowego designu. – W całej Polsce jest mnóstwo utalentowanych osób, które wykazują ogromny potencjał w zakresie projektowania. Często zyskują wiedzę na uczelniach, ale nie mają perspektyw na wykorzystanie swoich umiejętności w praktyce. Połączenie sił uczelni i pracodawcy daje młodym, kreatywnym ludziom możliwość rozwinięcia skrzydeł i rozpoczęcia nowej drogi zawodowej tu na Pomorzu. – tłumaczy Karolina Czajewska. – Uczestnicy tej edycji byli bardzo mile zaskoczeni, że tego typu zastrzyk wiedzy mogli uzyskać zupełnie za darmo i poznać proces projektowania z nieznanej im dotąd perspektywy. My z kolei już dziś widzimy, że to wydarzenie pozwoliło nam wyłonić wiele niesamowitych talentów. Każdy z uczestników otrzymał od nas dyplom ukończenia akademii, a sześciorgu z nich zaproponowaliśmy rozpoczęcie współpracy w formie stażu – dodaje.

W trakcie finału warsztatów, który odbył się 23 lipca w przestrzeni Patio ASP – uczestnicy zaprezentowali efekty swoich prac na sztalugach. W spotkaniu wzięły udział wszystkie osoby zaangażowane w realizację projektu oraz Prorektor ds. Współpracy i Promocji uczelni, dr Adam Świerżewski. – Uczestnicy poczynili ogromny postęp w ciągu zaledwie dwóch tygodni trwania Fashion Startera. Letnia Akademia pokazała jak wiele jest uzdolnionych i zaangażowanych osób, które łączą w sobie artyzm, kreatywność, a przy tym potrafią adaptować swoje projekty do rozwiązań komercyjnych, dlatego wraz z LPP chcielibyśmy kontynuować ten projekt w przyszłości – dodaje Prorektor ASP.

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś stacjonarnie kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Na koniec 2020 roku spółka posiadała sieć ponad 1800 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni 1,4 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 30 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 259 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla blisko 22 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.