Informacje prasowe

LPP S.A. Informacje prasowe Projekty LPP wśród najlepszych inicjatyw CSR 2016 roku

Projekty LPP wśród najlepszych inicjatyw CSR 2016 roku

03.04.2017

Projekty LPP, właściciela marek Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay trzeci rok z rzędu znalazły się wśród inicjatyw wyróżnionych w raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2016. Dobre praktyki” – stanowiącym przegląd najlepszych działań społecznych roku, publikowanym przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Inicjatywy społeczne realizowane przez firmę LPP, zostały opisane w tegorocznej edycji raportu „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2016. Dobre praktyki”. Raport jest cykliczną publikacją Forum Odpowiedzialnego Biznesu, będącą przeglądem najważniejszych aktywności firm w obszarze CSR, które przyczyniają się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju ustanowionych przez ONZ w 2015 roku.

W tym roku w raporcie znalazły się trzy przedsięwzięcia zrealizowane przez LPP: • Decyzja o rezygnacji z wykorzystania naturalnych futer w produkcji odzieży marek LPP, w ramach której firma przystąpiła do międzynarodowej inicjatywy Fur Free Retailer, zobowiązując się tym samym, że nigdy nie będzie wykorzystywać tego surowca w swoich kolekcjach.

• I edycja projektu Fashion Starter skierowanego do studentów kierunków artystycznych na gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych. Celem projektu było przygotowanie początkujących projektantów do wejścia na rynek pracy oraz zapoznanie ich z realiami tworzenia mody w globalnej firmie odzieżowej.

• Akcja emPATIa „Podaruj życie Patrycji i innym”, podczas której LPP zorganizowało rejestrację potencjalnych dawców szpiku, poszukując dawcy dla chorej na białaczkę projektantki marki Cropp.

Raport to najważniejsze w Polsce tego typu zestawienie, przygotowywane od 2002 roku, zawierające zbiór działań z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu firm działających w Polsce. W ubiegłych latach w publikacji znalazły się projekty LPP z obszaru Employer Branding oraz opracowanie, upublicznienie i wdrożenie Kodeksu Postępowania LPP dla zagranicznych dostawców.

Więcej informacji o działaniach LPP w obszarze CSR: //www.lppsa.com/odpowiedzialnosc Raport można pobrać pod poniższym linkiem: http://odpowiedzialnybiznes.pl/publikacje/raport-2016/

LPP SA, jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się firm odzieżowych w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Firma od ponad 20 lat konsekwentnie prowadzi działalność w Polsce i za granicą, odnosząc sukcesy na wymagającym rynku odzieżowym. LPP SA zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Firma posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży oraz sklepy on-line wszystkich swoich marek i tworzy miejsca pracy dla ponad 22 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka LPP SA jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.

Kontakt dla mediów: Marta Chlewicka Rzecznik Prasowy LPP media@lppsa.com