Raport zintegrowany LPP po raz drugi z nagrodą główną w Konkursie Raporty Społeczne 2020

LPP zostało laureatem 14. edycji Konkursu Raporty Społeczne 2020 organizowanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu, którego celem jest wskazanie dobrych praktyk w obszarze raportowania społecznej odpowiedzialności biznesu i zrównoważonego rozwoju. Główna nagroda w kategorii Raporty Zintegrowane już po raz drugi z rzędu trafiła do gdańskiej spółki. Wyróżniony raport pt. „W kierunku zrównoważonej mody”, podsumowuje działalność spółki i realizację celów w zakresie działań społecznych i środowiskowych podjętych przez firmę w 2019 r.

Gdańska spółka po raz drugi z rzędu otrzymała nagrodę główną za najlepszy raport zintegrowany w konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz firmę Deloitte. Jury doceniło LPP przede wszystkim za utrzymanie bardzo wysokiego standardu raportowania oraz znakomite przygotowanie publikacji, która porusza wszystkie kluczowe tematy, jasno i precyzyjnie formułuje przekaz społeczny pokazując wartości istotne dla firmy, a także ważne zobowiązania na przyszłość.

– To, że główna nagroda w kategorii Raporty Zintegrowane, trafiła do LPP już po raz drugi z rzędu jest dla nas wielkim wyróżnieniem i motywacją do dalszej pracy. Publikując od trzech lat raporty uwzględniające dane niefinansowe staramy się transparentnie opisywać nasze przedsięwzięcia. Nagrodzony Raport za 2019 r. poza zaprezentowaniem szeroko całej działalności grupy LPP, skupiał się także na kompleksowym podsumowaniu wpływu firmy na środowisko oraz celów Strategii Zrównoważonego Rozwoju 2020 – 2025. Dla przykładu, jako jedna z nielicznych spółek policzyliśmy w pełnym zakresie swoje emisje gazów cieplarnianych, od uprawy surowca, powstania produktu, sprzedaży aż do użytkowania ubrań, tj. prania czy suszenia przez klientów. Konsekwentnie realizując kolejne założenia strategii chcemy realnie przyczynić się do zmniejszania wpływu naszego śladu środowiskowego – komentuje Anna Miazga, ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju LPP.

Konkurs Raporty Społeczne, odbywający się od 2007 roku, stanowi przegląd praktykowanego przez firmy podejścia do danych niefinansowych. Jego celem jest zwrócenie uwagi na znaczenie raportowania z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu i wskazanie dobrych praktyk w tym obszarze. W tegorocznej edycji konkursu wzięła udział rekordowa liczba 56 publikacji, na którą złożyło się między innymi: 12 debiutów, 15 raportów zintegrowanych oraz 3 raporty organizacji pozarządowych. Nagrody i wyróżnienia przyznawano łącznie w 5 kategoriach – za Raport Zintegrowany, Raport Społeczny i Debiuty w tych kategoriach oraz za Raport Organizacji Niebiznesowej. W głosowaniu online swoją nagrodę przyznali także internauci. Dodatkowo podczas konkursu, nagrodę specjalną przyznała również Giełda Papierów Wartościowych.

Zgłoszone do tegorocznej edycji konkursu raporty dostępne są w Bibliotece Raportów na stronie https://raportyspoleczne.pl/biblioteka-raportow/

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 29 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 265 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 24 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.