Rekordowa sprzedaż i miliard złotych podatków – gdańska spółka LPP podsumowuje 2019 rok

• Polski producent odzieży zakończył ubiegły rok z kolejną rekordową sprzedażą o wartości niemal 10 mld złotych.

• Historyczny moment dla gdańskiej spółki – przychody z zagranicy stanowiły w minionym roku 52% sprzedaży całej Grupy.

• Przełożenie dobrych wyników na niemal 1,1 mld złotych wkładu do krajowego budżetu w postaci podatków.

Ubiegły rok w LPP należał zdecydowanie do udanych. Przychody spółki w ostatnim, 4-miesięcznym kwartale 2019 roku wyniosły 3,5 mld złotych, przy stabilnej marży brutto na poziomie 53,4%. W ujęciu rocznym firma zanotowała wzrost o ponad 13% w porównaniu do 2018 roku, wypracowując 9,9 mld złotych przychodów oraz zysk netto na poziomie 500 mln złotych. Do rekordowych wyników sprzedaży przyczyniło się m.in. utrzymanie efektywności kosztowej realizowanych projektów oraz rozszerzenie dostępności oferty marek należących do LPP do 39 rynków. Wyniki te przełożyły się też na znaczący wkład ekonomiczny w polską gospodarkę. W minionym roku gdańska spółka wpłaciła do budżetu państwa 1,1 miliarda złotych podatków i innych danin. Wyjątkowo, w badanym okresie nastąpiło zamknięcie wyników finansowych spółki w układzie 13 miesięcy działalności. Przejście w sprawozdawczości z roku kalendarzowego na rok obrotowy, który kończy się ostatniego dnia stycznia, lepiej oddaje sezonowość biznesu.

– Za nami kolejny udany rok, w którym po raz pierwszy w historii firmy, już w drugim kwartale nasze przychody z zagranicy przewyższyły te osiągane w Polsce. To potwierdza przede wszystkim dobre przyjęcie naszych kolekcji, głównie w Europie. Co ważne, nasze młodsze brandy obok Reserved również zanotowały doskonałe wyniki – praktycznie w każdym miesiącu marki House, Mohito oraz Sinsay wykazywały dodatnią sprzedaż w sklepach porównywalnych (LFL). Szczególnie cieszą nas te najwyższe tj. w Izraelu, Rumunii, Niemczech i Wielkiej Brytanii, gdzie rynki są bardzo konkurencyjne – komentuje Przemysław Lutkiewicz, wiceprezes LPP.

Miniony rok dla gdańskiej spółki rodzinnej był także okresem dalszych wzrostów sprzedaży internetowej. W ostatnim kwartale stanowiła ona 15,8% przychodów z Polski oraz 14,2% sprzedaży całej Grupy. W tym samym okresie przychody z tego kanału w Polsce stanowiły już 54% przychodów całego e-commerce LPP. – Dzięki dalszemu rozwojowi sklepów internetowych za granicą, wydatkom na marketing oraz na skutek zmiany zachowań zakupowych polskich klientów, wynikającej z niedzieli bez handlu, sprzedaż e-commerce w całym ubiegłym roku przyniosła ponad 1,1 mld zł przychodów. Tak dobre wyniki potwierdzają słuszność naszych decyzji o inwestycjach w rozbudowę sieci dystrybucji i wsparcie technologiczne w logistyce jako bazę pod dalszy rozwój sprzedaży wielokanałowej. Ponadto, dzięki temu nasz wkład do krajowego budżetu przekroczył miliard złotych. Dobra kondycja finansowa firmy pozwoliła również przygotować grunt pod realizację wielu projektów wspierających nasze działania prośrodowiskowe – dodaje Przemysław Lutkiewicz.

W związku z rozwojem epidemii na świecie, wiele planów biznesowych spółki uległo zmianie. Celem zarządu LPP stało się przede wszystkim przeprowadzenie spółki przez trudny okres, a wszelkie podejmowane działania mają na celu utrzymanie stabilnej sytuacji firmy, a tym samym zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom i wieloletnim kontrahentom w Polsce i na świecie.

– Przed nami rysuje się nowa rzeczywistość w handlu. W ciągu ostatnich lat wiele udało nam się osiągnąć, ale teraz nie mamy żadnej pewności co do przyszłości. Patrząc na wydarzenia pierwszego kwartału tego roku, zdecydowaliśmy się wprowadzić w życie scenariusz zakładający ograniczenie kosztów i wydatków inwestycyjnych. Koncentrujemy się też tylko na obszarach, które wspierają rozwój firmy w tych szczególnych warunkach rynkowych, jak na przykład skokowy wzrost w kanale e-commerce. Nowe realia to również przestrzeń dla rozwoju omnichannelu, który pozostaje dla nas priorytetem i z pewnością nastąpi przyspieszenie w tym obszarze – dodaje Przemysław Lutkiewicz. – Wierzymy, że elastyczne reagowanie na zmiany warunków handlowych, dywersyfikacja kanałów sprzedaży oraz dobra oferta cenowa naszych marek pozwolą nam przetrwać ten trudny czas. Liczymy, że uda nam się zachować bezpieczny bilans i wrócić do rozwoju po kryzysie. – podsumowuje Przemysław Lutkiewicz.

Pełna wersja raportu zintegrowanego LPP za rok obrotowy 2019/20 rok dostępna jest na stronie

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 30 rynkach. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 25 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.