Reserved Urban Craft. Powrót do korzeni

Najnowsza kolekcja kapsułowa Reserved Urban Craft jest hołdem dla przeszłości, rzemiosła i pracy ludzkich rąk. Nawiązuje do szydełkowych robótek naszych mam i babć, które niejednokrotnie dzięki własnej kreatywności potrafiły wypracować oryginalny i niepowtarzalny styl. Urban Craft to również poszukiwanie spokoju i równowagi w niepewnych czasach, kiedy zapomniane umiejętności zyskują nową wartość i dodatkowe znaczenie. Wzrost popularności robótek ręcznych obserwujemy wśród najmłodszych użytkowników mediów społecznościowych, a hasło arts and crafts (czyli sztuka i rzemiosło) pod swoim hashtagiem na Instagramie kumuluje niemal 3,5 miliona postów. Założeniem kolekcji jest również zwrócenie uwagi na samowystarczalność, zaradność i niezależność. Przewartościowanie życiowych priorytetów wpływa bezpośrednio na to, jak będziemy się ubierać.

Każda rzecz z tej kolekcji jest wyjątkowa. Sukienkę i lekką pikowaną kurtkę zdobi autorski nadruk, przypominający bardziej akwarelę niż nowoczesny druk cyfrowy. Użyto też różnych technik haftu: płaskiego – w ludowym stylu, zdobiącego białe spodnie czy pikowaną bomberkę, a także angielskiego – w przypadku czarnej sukienki z falbaną. Surowej bawełnie organicznej i denimowi towarzyszą tkaniny o gniecionej, gofrowanej fakturze, takie jak miękki muślin (również z bawełny organicznej) oraz grubsze i cieńsze dzianiny. Artyzm kolekcji podkreślają kontrastowe, ozdobne sznurowania swetrów oraz oszczędna, miła dla oka, wręcz malarska gama kolorów. Nasycony dżinsowy błękit, kwiatowy róż, waniliowy żółty i złamana biel korespondują z wzorem na sukience, kimonowej kurtce i krótkim topie z bufkami. Specjalnym elementem kolekcji jest czarny top z białą lamówką, wykonany ręcznie na szydełku w limitowanej liczbie egzemplarzy.

Urban Craft kontynuuje bardzo modną w roku 2021 ideę kompletów – znajdziemy tu letni garnitur z szortami, pasujące do siebie topy i spódnice oraz nieco nawiązujące do stylu sportowego spodnie i kurtki z dekoracyjnym haftem na rękawach. Sylwetki czerpią z lat siedemdziesiątych: lekko podniesiona talia długich sukienek, kombinezon z szerokimi nogawkami czy krótkie topy eksponujące brzuch, w połączeniu z haftami i robótkami ręcznymi przywodzą na myśl zdjęcia z rodzinnego albumu, lecz jednocześnie są mocno osadzone w teraźniejszości. To za sprawą wygodnych rozwiązań, takich jak kieszenie (nawet w sukienkach) zaszyte na stałe kanty, a także wykorzystania nowoczesnych, bardziej przyjaznych środowisku materiałów.

Kolekcja została w całości wykonana w duchu zrównoważonego rozwoju i zgodnie z założeniami idei Eco Aware, z certyfikowanych materiałów bardziej przyjaznych środowisku. Największa jej część uszyta jest z bawełny organicznej, która w porównaniu do konwencjonalnej wywiera o wiele mniejszy wpływ na środowisko. Pozyskiwana jest z wykorzystaniem środków ochrony roślin i nawozów wyłącznie pochodzenia naturalnego. Do jej produkcji nie wykorzystuje się nasion modyfikowanych genetycznie. Włókna organiczne stosowane do produkcji modeli EcoAware są certyfikowane przez niezależne instytucje, zgodnie z wiodącymi międzynarodowymi standardami takimi jak Organic Content Standard (OCS) oraz Global Organic Textile Standard (GOTS). Urban Craft to również Tencel Lyocell z międzynarodowym certyfikatem EU Ecolabel, spełniający wysokie standardy środowiskowe w procesach produkcji od samego pozyskania surowca, po dystrybucję i jego utylizację. W kolekcji znaleźć można również certyfikowaną wiskozę LenzingTM ECOVERO TM, czyli ekologiczne włókno, którego produkcja zapewnia do 50% mniej emisji dwutlenku węgla. Zastosowany w produkcji obieg zamknięty powoduje też obniżenie zużycia wody oraz zmniejszenie ilości generowanych do niej zanieczyszczeń. Jest przewiewna, delikatna dla skóry i biodegradowalna.

Sesja wizerunkowa w obiektywie Soni Szóstak i stylizacji Karli Gruszeckiej dodatkowo podkreśla syntezę tradycji z nowoczesnością. Piękne, lecz naznaczone czasem południowe wnętrza stanowią idealne tło dla surowości i dziedzictwa zawartych w kolekcji. Subtelność, miękkość i funkcjonalna nowoczesność składają się na definicję surowego luksusu: życia pozbawionego zbędnych przedmiotów, pełnego za to rzeczy z historią, pamiątek z podróży lub ubrań, które mają dla nas szczególną wartość.

Kolekcja Urban Craft będzie dostępna online na https://www.reserved.com/pl/pl/

Fotografka: Sonia Szóstak
Stylistka: Karla Gruszecka
Modelka: Elizabeth V | New Icon Model Management

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś stacjonarnie kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1800 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1,3 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 29 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 265 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 24 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.