Czas na Kuwejt! LPP kontynuuje ekspansję na Bliski Wschód.

Firma LPP, właściciel pięciu popularnych marek odzieżowych: RESERVED, House, Cropp, MOHITO i SiNSAY, od początku 2015 roku finalizuje swoje pierwsze inwestycje na Bliskim Wschodzie. Po Egipcie i Katarze, przyszedł czas na Kuwejt. Łącznie w ciągu pięciu lat firma zamierza otworzyć w regionie 30 salonów sprzedaży.

Jako pierwsza w regionie debiutuje flagowa marka LPP, czyli RESERVED. Salon sprzedaży, który działalność rozpoczął z początkiem maja, otwarto przy jednej z najważniejszych handlowych ulic w stolicy kraju – Kuwait City. Sklep jest zlokalizowany w świeżo wyremontowanym budynku należącym do kompleksu Marina Plaza i ze względu na najnowszy typ aranżacji, a także prestiżową lokalizację, posiada status salonu flagowego. Zajmuje dwa piętra, a jego powierzchnia wynosi niemal 1300 m2. Zatrudnienie znajdzie tu blisko 60 osób.

Ze względu na specyfikę klimatyczną regionu kolekcja oparta będzie na typowo letnim asortymencie. Ponadto na rynek bliskowschodni, na okres najważniejszego muzułmańskiego święta – Ramadanu (czerwiec/lipiec), projektanci RESERVED przygotowali specjalne modele odzieży. Specyficzne jest także rozplanowanie powierzchni salonu – ze względu na panujące w Kuwejcie obyczaje, nakazujące oddzielenie stref dla kobiet i mężczyzn, przebieralnia damska znajduje się na parterze salonu, natomiast męska ulokowana została na pierwszym piętrze.

Dotychczasowe otwarcia salonów RESERVED w Egipcie, Katarze, a teraz Kuwejcie to początek ekspansji firmy na Bliskim Wschodzie – w tym roku produkty RESERVED dostępne będą także w Arabii Saudyjskiej i Zjednoczonych Emiratach Arabskich. W ciągu najbliższych pięciu lat, LPP wspólnie z lokalnym partnerem firmą Azadea, ma zamiar otworzyć 30 salonów w tym regionie.

LPP, firma notowana na GPW w Warszawie od 2001 r., jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się spółek odzieżowych. Od lat konsekwentnie prowadzi swoją działalność w Polsce i za granicą, odnosząc sukcesy na wymagającym rynku odzieżowym. Koncern zarządza 5 znanymi markami modowymi, siecią ponad 1500 salonów, tworząc miejsca pracy dla blisko 18 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy oraz w Szanghaju i Dhace. Firma nieustannie inwestuje i zdobywa nowe rynki.
W 2014 r. spółka awansowała do giełdowego indeksu WIG20, który generuje istotną część obrotów na GPW w Warszawie, jest także notowana w prestiżowym indeksie MSCI Poland.

Kontakt dla mediów:

Marta Chlewicka