LPP publikuje raport zintegrowany „Globalna marka, polska firma”

• 4,2 mln sztuk odzieży i akcesoriów wyprodukowanych w Polsce

• 20,5 mln PLN wydanych od 2013 roku na rzecz zwiększania bezpieczeństwa w fabrykach dostawców

• 2 mln szt. odzieży wyprodukowanej z bawełny organicznej

• Ponad 1,7 mln PLN przekazanych przez LPP i Fundację LPP na działalność charytatywną w roku 2018

• 78 tys. szt. nowej odzieży przekazanej na cele charytatywne

• W opublikowanym raporcie zintegrowanym za 2018 rok LPP przedstawia swoją definicję polskiej firmy rodzinnej o zasięgu globalnym w kontekście działalności CSR.

Na koniec 2018 roku salony stacjonarne polskiej firmy działały już w 23 krajach. Z roku na rok LPP poszerza zasięg swojej działalności o kolejne rynki, a poprzez zabezpieczenie sukcesji chce pozostać polską firmą rodzinną.

LPP po udanym ubiegłorocznym debiucie pierwszego raportu zintegrowanego spółki, publikuje kolejny, zatytułowany „Globalna marka, polska firma”, w którym pokazuje, jak łączy zaangażowanie lokalne z globalnymi aspiracjami.

Ubiegłoroczny raport był okazją do zaprezentowania firmy od środka, opowiedzenia jak powstają kolekcje polskich marek oraz jak wygląda proces projektowania zarówno przez pryzmat procesów, jak i ludzi, którzy te kolekcje tworzą. Tegoroczny raport pokazuje jak polska firma troszczy się o prawa człowieka, o środowisko, ale również jak dba o świadomość proekologiczną swoich klientów. Dużo miejsca poświęcono też liniom eco, które LPP z powodzeniem wprowadza do kolejnych kolekcji.

Firma od lat eksportuje polską myśl twórczą i kreatywność na rynki zagraniczne. Dokłada też swoją cegiełkę do zmian w branży odzieżowej. W kolekcjach marek LPP można znaleźć coraz więcej ekologicznych materiałów ze zrównoważonych źródeł, takich, jak bawełna organiczna, Lyocell, czy len, w salonach Reserved pojawiły się kontenery na niechcianą odzież, która trafia do potrzebujących, ale na tym LPP nie zamierza poprzestać.

– Konsekwentnie będziemy podążać w kierunku eko. Choć w skali naszej działalności daleko nam jeszcze do największych firm modowych, to jednak już teraz podejmujemy szereg inicjatyw, aby przyczynić się do globalnych zmian. W LPP wierzymy, że duże zmiany zaczynają się od małych kroków i w obliczu globalnych wyzwań środowiskowych takie podejście przyniesie widoczne rezultaty – dodaje Anna Miazga.

LPP to również jeden z największych płatników podatków na Pomorzu i jeden z największych pracodawców w tym regionie, który obecnie w centrali zatrudnia ponad 2 tys. osób, a w całej Polsce zapewnia ponad 14 tys. miejsc pracy.

– Jesteśmy zaangażowanym pracodawcą, który stwarza możliwości rozwoju dla młodych zdolnych pracowników. Poprzez cykliczne projekty, które wspierają aktywizację młodych ludzi dajemy im szansę na stawianie pierwszych kroków zawodowych i poznanie branży mody „od podszewki”. Chcemy napędzać polską kreatywność, która w codzienności LPP jest tym, czym chcemy podbijać świat – komentuje Anna Miazga, koordynator ds. CSR w LPP.

Więcej na temat społecznej odpowiedzialności polskiej firmy odzieżowej i jej wkładu w polską gospodarkę oraz obecny rynek pracy można przeczytać w raporcie zintegrowanym, dostępnym pod adresem www.lpp.com/odpowiedzialnosc

LPP SA, jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się firm odzieżowych w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Firma od ponad 25 lat konsekwentnie prowadzi działalność w Polsce i za granicą, odnosząc sukcesy na wymagającym rynku odzieżowym. LPP SA zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Firma posiada sieć przeszło 1760 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2 oraz sklepy on-line w 11 krajach Europy. Tworzy miejsca pracy dla ponad 25 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka LPP SA jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.