LPP & School of Form

28 czerwca odbył się finał projektu „Zero waste”, realizowanego we współpracy LPP ze School of Form. Studenci wzięli udział w zajęciach, podczas których pod okiem Głównych Projektantek marki Reserved zaprojektowali, odszyli i zaprezentowali 14 sylwetek. Celem projektu było uwrażliwienie młodych artystów na tematykę zrównoważonego rozwoju w branży modowej oraz kształcenie kładące nacisk na umiejętność pracy w zespole.

Cykl spotkań rozpoczęła prezentacja, podczas której Główne Projektantki Reserved opowiedziały studentom o pracy w Dziale Przygotowania Produktu w dużej firmie odzieżowej: o tym, ile trwa i jak wygląda proces tworzenia kolekcji, kto jest zaangażowany w pracę nad jej realizacją, jakie umiejętności są kluczowe na stanowisku projektanta. Razem z Koordynatorką ds. CSR w LPP uczestnicy dyskutowali na temat zrównoważonego rozwoju w branży fashion i wspólnie zastanawiali się nad tym, jakie rozwiązania w świecie mody mogą być odpowiedzią na globalne problemy związane z ochroną środowiska i klimatu.

Podczas pierwszych zajęć studenci podzieleni na cztery grupy, stworzyli moodboardy stanowiące inspirację do stworzenia kolekcji w duchu „zero waste”.

Do dyspozycji mieli ponad 100 sztuk sampli i kuponów, które nie zostały wykorzystane do tej pory w procesie tworzenia kolekcji w markach Reserved i Cropp. To właśnie z tych materiałów mieli za zadanie stworzyć własne projekty zgodnie z ideą „zero waste”. Podczas pracy nad modelami mieli możliwość stałej konsultacji z Projektantami.

Ostatnie spotkanie w ramach projektu odbyło się 28 czerwca. Studenci przedstawili efekty swojej pracy, uwzględniając dokumentację projektową oraz prezentację na modelce. Projektantki Reserved oceniały sylwetki pod kątem kreatywności, umiejętności zastosowania dostępnych materiałów, zgodności z koncepcją „zero waste”, dokładności wykonania oraz spójności powstałych kolekcji. Podczas finału przedstawicielki firmy ogłosiły autorkę najlepszej pracy, która w nagrodę otrzymała zaproszenie na staż do LPP. Wyróżnienie trafiło do Patrycji Kolinki, która zaprojektowała i odszyła spodnie oraz płaszcz w stylistyce streetwearu. Stworzone przez nią projekty charakteryzowały się umiejętnym zastosowaniem wielu materiałów i faktur, dokładnym wykończeniem i użytkowością. Główne projektantki Reserved doceniły styl jej pracy, umiejętności komunikacyjne, zaangażowanie i sposób prezentacji projektu.

Zajęcia koordynował Michiel Keuper, wykładowca School of Form, projektant mody, kostiumów i scenografii: „Myślę, że projekt Zero Waste był dla studentów świetną okazją do pracy z projektantami z branży modowej. Dał im solidne wyobrażenie o tym, jak wygląda prawdziwy świat mody oraz umożliwił ocenę ich pracy i projektów przez profesjonalistów z zewnątrz”.

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 24 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2 oraz sklepy on-line w 12 krajach Europy. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 200 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 25 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.